Waarom zou je kiezen voor een gyprocplafond?
Veel plafonds zijn gemaakt van gipskartonplaten, oftewel Gyproc. Het is een handige manier om snel en relatief goedkoop een mooi en netjes afgewerkt plafond te krijgen. Een verlaagd plafond om precies te zijn, want Gyproc kun je prima bevestigen onder een oud plafond. Het voordeel is dat je dan direct kabels en verlichting goed kunt wegwerken. Daarbij is Gyproc veelzijdig en niet duur. Voor een plafond betaal je gemiddeld ongeveer 55 euro per vierkante meter. Deze prijs is dan wel inclusief materiaal en montage. Die montage is in de meeste gevallen zo gebeurd door eerst een frame tegen het oude plafond te zetten. Daar worden de Gyprocplaten vervolgens simpelweg op gemonteerd.
Veel diversiteit in gyproc
Voor zo goed als iedere toepassing zijn er speciale soorten Gyproc verkrijgbaar. Wil je de platen gebruiken bij het bouwen van een sauna, dan kies je vanzelfsprekend voor platen die een vochtwerende eigenschap hebben en die zijn behandeld tegen schimmelvorming. Ben je op zoek naar Gyproc om een ruimte geluidsdichter te maken, dan zijn er platen die een geluiddempende werking hebben. Ook is er stootvast en krasvast Gyproc.
Voor wanden en plafonds
Een veelgebruikte toepassing voor Gyproc is het optrekken van een plafond. Je kunt de platen echter ook prima gebruiken voor de afwerking van muren. Doordat er speciale gipsen op de markt zijn waarmee je de gipskartonplaten kunt behandelen, kun je ze geheel naar je eigen smaak afwerken. Zo is er de mogelijkheid om een gips te kiezen met een korreltje erin, waardoor je een structuureffect krijgt. Natuurlijk is Gyproc goed overschilderbaar, maar er wordt wel aangeraden een speciale primer te gebruiken. Dit omdat Gyproc de neiging heeft de verf in zich op te zuigen, waardoor een extra laag verf soms nodig is.
Zelf doen of laten doen?
Je kunt zelf aan de slag met het monteren van Gyproc. Dit houdt dan wel in dat je ook zelf een goed en waterpas frame op de ondergrond moet weten te zetten en dat je de platen naadloos op elkaar moet laten aansluiten. Dat is vaak makkelijker gedacht dan gedaan. Het verdient daarom aanbeveling om, voor een snelle en goed afgewerkte montage, een professionele partij in te schakelen.