Elektra vervangen in oude woning
Vroeg of laat komt het moment dat je bij een bestaande oudere woning de kabels voor de elektriciteit moet vervangen voor een compleet nieuwe set. In de meeste gevallen is dan ook direct de meterkast, ook wel de groepenkast, aan de beurt. In veel gevallen wordt het huis dan ook veiliger voor eventuele storingen. Vroeger werd de elektra bedrading in metalen pijpen of stoffen mantels in de muren en plafond verwerkt. Dit is bij veel jaren 30 woningen bijvoorbeeld het geval. Je loopt het gevaar dat er makkelijk brand kan ontstaan wanneer er sprake is van kortsluiting.
Het nieuwe systeem
Tegenwoordig wordt om de elektrische kabels kunststof gebruikt met verschillende kleuren. Je hebt het vast wel eens gezien als je een lamp wou vervangen of ophangen. Dit draden bestaan uit rood, blauw, groen/geel en zwart. De kabels kunnen het best getrokken worden door een specialist, ook wel elektricien, door de pvc pijp. Uiteindelijk komen de kabels dan samen in de centrale doos.
Vanuit deze centrale doos kan er door middel van een schakeldraad en de schakelaars de verlichting aan en uit worden gedaan. Het gebruik van oude stroomdraden met een kunststoffen omhulsel is bijna niet mogelijk. Door te kiezen voor een volledig nieuwe bedrading is dit proces een stuk makkelijk geworden.
Het nadeel van oude elektra
Doordat oude elektra veelal is gemaakt van metalen pijpen waarin de leidingen zijn verwerkt kan het gaan roesten. Ook kunnen er in de loop van de jaren scherpe randen zijn ontstaan waardoor de kabels ‘verdrukt’ komen te zitten. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het vervangen van de draden kan je het risico lopen dat de trekveer de omhulsel kapot trekt waardoor de metalen leiding bloot komt te liggen. Vervolgens kan er een vonk ontstaan die er voor kan zorgen dat er brand ontstaat. Ga daarom niet zelf aan de slag, maar schakel een specialist in voor het vangen van de kabels.
Weet waar je aan begint en doe informatie op bij specialisten. Succes met het vervangen van de oude elektra.