juni 18, 2024

No more lies

No-more-lies.be

Wat is een auto verkoopovereenkomst?

auto verkopen

Om de verkoop duidelijk en soepel te laten verlopen is het belangrijk dat de communicatie goed verloopt. Een verkoopovereenkomst kan hiermee helpen en dit geldt als een wettelijk document. In het document wordt alle informatie van de auto geschreven, zoals merk, bouwjaar, aantal gereden kilometers, enzovoorts. Bij de meeste wettelijke documenten moet een notaris of advocaat er ook naar kijken, maar een verkoopovereenkomst van een auto is niet het geval. Dit scheelt gelukkig behoorlijk in de kosten. Het is mogelijk om zelf een verkoopovereenkomst op te stellen. Op het internet zijn voldoende voorbeelden te vinden die kunnen helpen bij het opstellen van een verkoopovereenkomst.

Wat wordt in een verkoopovereenkomst gezet?

In de verkoopovereenkomst staan de onderw andere contactgegevens van de verkopende partij en de kopende partij, maar ook gegevens van de verkochte auto. Voorbeelden van gegevens zijn: het merk van de auto, het model, de aantal gereden kilometers, het chassisnummer en alle informatie betreft de keuringsbewijzen. Ook wordt in de overeenkomst beschreven of er ooit schade aan de auto is geweest en of deze schade nog zichtbaar is. Het is ook mogelijk om meer informatie toe te voegen aan de verkoopovereenkomst. Hierbij kan gedacht worden aan wat voor soort brandstof er in de auto gaat en/of bijvoorbeeld welke de kleur lak die is gebruikt op de auto.

Waarom een verkoopovereenkomst opstellen

Een verkoopovereenkomst is wettelijk verplicht. Naast dat het verplicht is, is het ook verstandig om een verkoopovereenkomst op te stellen. Op deze manier wordt de verkopende partij beschermd, maar ook de kopende partij. In de overeenkomst staat naast de standaardzaken ook alle beschadigingen. Op deze manier weet de kopende partij waar hij of zij aan toe is en zal de kopende partij niet voor verrassingen komen te staan. Daarbij weet de verkopende partij ook wat hij of zij nog moet vervangen of moet laten maken. Ook als iemand even wat informatie wilt opzoeken, kan dit gemakkelijk en snel opgezocht worden in de verkoopovereenkomst.